افزودنی IR در نایلون گلخانه ای چیست؟

افزودنی IR در نایلون گلخانه ای چیست؟

افزودنی IR در نایلون گلخانه ای چیست؟

مقدمه

امروزه کشت گلخانه ای جایگاه ویژه ای در کشاورزی و تامین مایحتاج انسانها پیدا کرده است. از دلایل این امر می توان به کمبود آب، نیاز به تولید بیشتر، تامین محصولات در خارج از فصل و خارج از محیط طبیعی­اشان اشاره کرد.

بدین منظور ساخت گلخانه توسعه فراوانی یافته و از آنجائیکه یکی از مهمترین مصالح ساخت سازه های گلخانه ای، نایلون گلخانه ای است، هر روزه سعی می شود تا با تولید نایلون های پیشرفته تر، نتایج بهتری کسب شود.

پوشش پلاستیک گلخانه باید دارای چه افزودنی هایی باشد؟

پوشش‌های نایلون برای گلخانه‌ها، با استفاده از مواد پلیمری مانند LLDPE، LDPE و EVA، تولید می‌شوند که از نظر مهندسی بسیار پیچیده هستند. این پلیمرها در فرمولاسیون محصول به‌کار می‌روند و توانایی مقاومت در برابر آسیب‌های مکانیکی، بارش‌های برف و باران را دارند. انتخاب صحیح نوع پلیمر و فرمول فیلم تأثیر زیادی بر عبورپذیری نور خورشید، کنترل دما و رطوبت داخل گلخانه دارد. این محصول به دلیل خواص فنی‌اش، به‌طور کامل به عنوان یک محصول مهندسی شناخته می‌شود، زیرا برخی از ویژگی‌های آن از طریق انتخاب دقیق پلیمرهای اصلی و استفاده از افزودنی‌ها به‌دست می‌آید. پس از انتخاب بهینه پلیمرهای پایه برای نایلون گلخانه‌ای، افزودنی‌های اصلی که در تولید این محصول مورد استفاده قرار می‌گیرند، در گروه‌های زیر قرار می‌گیرند:

 

  1. بهبود دهنده طول عمر:

برای افزایش دوام نایلون گلخانه‌ای، از مستربچ‌های پایدارکننده در برابر اشعه فرابنفش استفاده می‌شود. این افزودنی‌ها بهبودی عمده در مقاومت نایلون در برابر آفتاب فراهم می‌کنند.

 

  1. بهبود دهنده خواص نوری:

نور PAR (Photo synthetically Active Radiation) که برای رشد گیاهان ضروری است، در محدوده طول موج 400-700 نانومتر قرار دارد. نایلون گلخانه باید این نور را به طور حداکثر عبور دهد و از موج‌های دیگر فیلتر کند.

 

  1. تنظیم خواص سطحی:

با توجه به طبیعت غیر قطبی پلیمرهای استفاده شده، در شرایط زیاد رطوبت یا نوسانات دما در گلخانه، قطرات آب بر روی سطح داخلی نایلون گلخانه تشکیل می‌شوند. با استفاده از افزودنی‌های آنتی فاگ، این قطرات به لایه‌ای از آب تبدیل می‌شوند و از مشکلات مانند انعکاس نور و سوختگی برگ‌ها جلوگیری می‌کنند.

 

  1. بهبود فرایند تولید:

برای بهبود فرایند اکستروژن نایلون گلخانه‌ای، و به‌ویژه در صورت تولید به شکل چند لایه، از افزودنی‌های مختلفی استفاده می‌شود. مانند مستربچ‌های آنتی اکسیدانت برای افزایش مقاومت حرارتی و مستربچ‌های دیگر برای کاهش اصطکاک فیلم و راحتی در نصب.

با انتخاب صحیح پلیمرهای پایه و استفاده از افزودنی‌های مناسب، نایلون گلخانه‌ای می‌تواند کمک کند تا محصولات کشاورزی با کیفیت، سالم و غنی از ارزش غذایی تولید شوند.

 

جنس نایلون گلخانه ای

پلاستیک پر کاربردترین جنس نایلون گلخانه ای محسوب می شود. انتخاب نوع این نایلونها (پلی اتیلن، پلی ‏استر، پلی کلرید وینیل یا P.V.C و ‎پلی فلوئوریدوینیل یاP.V.F ) می بایست بر اساس محل استقرار گلخانه و شرایط جوی و اقلیمی صورت بگیرد. برخی از عوارض فیزیکی همچون پایداری در برابر خزش، وزش بادهای شدید، بارش برف، باران و تگرگ را می توان با انتخاب مناسب پلیمر پوشش دارد. بعلاوه، با گزینش درست نوع فیلم، می توان میزان عبور پذیری نور، گرما و رطوبت را نیز تا حدودی کنترل کرد. بعضی از دیگر ویژگی ها را نیز می توان با کمک افزودنی ها به پوششِ نایلونی گلخانه اضافه نمود تا در کنار انتخاب صحیح پلیمر پایه، بتوان شرایط بهتری را برای کشت گیاهان بوجود آورد. برخی از این افزودنی ها به شرح ذیل می باشند:

  1. افزودنی های مربوط به طول عمر (این افزودنی ها مقاومت پوشش را در مقابل نور خورشید افزایش می دهند).
  2. افزودنی های مربوط به ویژگی های سطحی (وجود رطوبت در گلخانه موجب ایجاد قطره های آب روی سطح داخلی نایلون گلخانه شده و با چکیدن این قطره ها آفتاب سوختگی، قارچ و برخی آفت ها روی گیاهان در حال کشت ایجاد می گردد. همچنین در گلخانه های پرورش گیاهان زینتی علاوه بر مشکلات اشاره شده، موجب کثیف شدن برگها و مشتری پسند نشدن گیاه می گردد). از این نوع افزودنی ها می توان به افزودنی ضد مه (Anti-fog) اشاره کرده که ضمن جلوگیری از تشکیل قطره در سطح داخلی نایلون و مضرات ذکر شده آن، از ایجاد مه که مانع تابش مناسب نور بر روی گیاهان می شود، نیز جلوگیری می نماید.
  3. افزودنی های مربوط به ویژگی های فرآیند تولید (با اضافه کردن برخی افزودنی ها، فرآیند تولید نایلون گلخانه ای نیز در برخی زمینه ها مانند مقاومت دمایی و باز شدن راحت تر نایلون هنگام نصب بهبود می یابد).
  4. افزودنی های مربوط به ویژگی های نوری (اجازه ورود طول موج های مفید را بدهد و خارج از آن محدوده را فیلتر کند). از متداول ترین افزودنی های مربوط به ویژگی های نوری می توان به افزودنی ضد نور خورشید یا همان ضد اشعه ماوراء بنفش (UV) و افزودنی مادون قرمز (IR) اشاره کرد.

افزودنی IR

افزودنی IR چیست؟

حال این پرسش مطرح است که افزودنی IR چیست؟ برای پاسخ به این سوال، توضیح کوچکی نیاز است:

در طول روز طیفی از نور خورشید به نام مادون قرمز یا Infrared که برای چشم انسان قابل مشاهده نبوده (اما گرمای آن قابل احساس است) با عبور از نایلون ها وارد محیط گلخانه شده و تبدیل به انرژی گرمایی می شوند. اما هنگام شب این انرژی گرماییِ بوجود آمده به سرعت از پوشش گلخانه خارج شده و موجب افت شدید دما و وارد شدن شوک به گیاهان خواهد شد.

در فصول سرد یا مناطق کویری که شبهای سردی در مقایسه با روزهایشان دارند، این معضل می تواند به سرمازدگی محصولات بیانجامد. میزان این کاهش دما به متغیرهای جوی (چون ابری بودن هوا، میزان دی اکسیدکربن و اوزن موجود)، کیفیت و جنس پوشش پلاستیکی گلخانه بستگی دارد. لذا برای حل این مشکل ماده­ افزودنی IR را به پوشش نایلون گلخانه ای اضافه می کنند تا مانند سدی از خروج  این گرما (که حاصل تابش نور خورشید در طول روز محسوب می گردد) بخصوص هنگام شبهای سرد جلوگیری کند.

ترکیب نوع فیلم و ضخامت آن، پلیمر انتخابی و افزودنی های مناسب می تواند بر این ویژگی تاثیر بسزایی داشته باشد.

توصیه می کنم مقاله ی گلخانه مقاوم را مطالعه بفرمایید.

فواید استفاده از IR چیست؟

فواید استفاده از IR شامل موارد گوناگونی می شوند:

  • جلوگیری از یخ زدگی یا سرمازدگی گیاهان و محصولات
  • جلوگیری از ورود شوک به گیاهان و محصولات که موجب کاهش میزان برداشت می شود.
  • افزایش بازدهی محصول
  • صرفه جویی در مصرف سوخت تا حدود 20 درصد
  • بالا رفتن کیفیت محصول
  • برداشت زودتر از موعد محصول
  • عدم اختلال در ورود نور کافی به درون گلخانه
  • کاهش استهلاک تجهیزات سرمایشی و گرمایشی گلخانه
  • افزایش طول فصل برداشت
  • و …
کشت گلخانه ای

کشت گلخانه ای

قیمت افزودنی IR

شرکت های مختلف با توجه به سفارش، قیمت افزودنی IR را تابع عوامل مختلفی می دانند:

  • متراژ درخواستی
  • قیمت روز مواد پتروشیمی
  • فصل سفارش (در برخی فصول تقاضا بیشتر است)
  • نام تجاری شرکت تولید کننده
  • شهر یا محل استقرار گلخانه
  • ضخامت نایلون گلخانه ای
  • چند لایه بودن نایلون (تا سه لایه در بازار موجود است)
  • استفاده از مواد درجه یک یا دو
  • و غیره

افزودنی IR

بر این اساس استعلام قیمت روز جهت خرید نایلون از شرکت های معتبر و دارای تجربه لازم است. در نظر داشته باشید، گرچه در نگاه اول استفاده از پوشش نایلون گلخانه ایِ باکیفیت و اضافه کردن افزودنی های مناسب گران به نظر می رسد، در دراز مدت و با صرفه جویی های صورت گرفته، هزینه انجام شده، بازگشت پیدا خواهد کرد. به عنوان مثال، استفاده از افزودنی ضد اشعه ماوراء بنفش می تواند تا سه سال به عمر نایلون گلخانه اضافه کند. یا اضافه کردن IR و صرفه جویی صورت گرفته در مصرف سوخت و استهلاک تاسیسات گرمایشی و سرمایشی  هزینه صورت گرفته را پوشش خواهد داد.

افزودن IR به نایلون گلخانه ای

شیوه های مختلفی برای افزودن IR به نایلون گلخانه ای هنگام تولید آن وجود دارد. دو روش رایج آن به شرح ذیل است:

  1. اضافه کردن افزودنی IR معدنی به فیلم های LDPE (پلی اتیلن سبک یا با چگالی کم). هر چه فیلم نازک تر باشد میزان افزودنی بیشتری نیاز است.
  2. استفاده از کوپلیمر اتیلن-وینیل استات (EVA) بر روی فیلم COEXبا توجه به ضخامت فیلم و گنجایش VA ، چراکه خود EVA حاوی مقداری IR می باشد.

در پایان لازم بذکر است که نایلون گلخانه ای به تنهایی قابلیت مقاومت در مقابل تمامی عوامل جوی، دمایی و رطوبتی را ندارد. بنابراین در مقاله «افزودنی IR در نایلون گلخانه ای چیست؟» توضیح داده شد که می بایست برای افزایش قدرت و استحکام نایلون گلخانه (با توجه به نوع نیاز) برخی افزودنی­ها در هنگام تولید به این پوشش های پلاستیکی اضافه گردد تا بازدهی گلخانه افزایش یافته و صرفه اقتصادی آن تضمین شود.

مطالعه ی مقاله ی تامین نور مناسب گلخانه را توصیه می کنم.

شرکت پوشش پلاستیک خدمات و اطلاعات ارزنده و کاملی را در حوزه ی فیلم استرچ ارائه می دهد که می توانید از این خدمات بهره کامل را ببرید.

 مضرات گلخانه برای انسان چیست؟

تأثیرات نامطلوب گازهای گلخانه‌ بر انسان به عنوان یکی از بزرگترین چالش‌های زیست‌محیطی دوران ما محسوب می‌شود. این گازها، که اصطلاحاً به گازهای گلخانه‌ای یا GHGs معروفند، از جمله دی‌اکسید کربن، متان، نیتروژن و اسید نیتریک هستند که به دلیل فعالیت‌های انسانی مانند سوختن سوخت‌های فسیلی، تولید برق از نیروگاه‌های زغال سنگی و اتومبیل‌سواری به طور چشمگیری افزایش یافته‌اند.

تأثیرات این گازها بر سلامت انسان بسیار گسترده است. اولین و مهم‌ترین مضرات، افزایش دمای کره‌ی زمین است که منجر به پدیده‌های نامطلوبی همچون گرم‌شدن اقیانوس‌ها، ذوب یخچال‌های قطبی و افزایش سطح آب دریاها می‌شود. این پدیده‌ها می‌توانند به طوفان‌های شدید، خشکسالی‌های مداوم و حتی شیوع بیماری‌های مرتبط با آب مانند مالاریا و دیگر بیماری‌های انتقالی منجر شوند.

عوارض دیگر شامل آلودگی هوا، کاهش کیفیت هوا و افزایش اختلالات تنفسی و قلبی-عروقی است که می‌تواند برای افراد با حساسیت‌های مختلف بهداشتی به خصوص خطرناک باشد. علاوه بر این، گازهای گلخانه‌ای می‌توانند به برهم‌کنش با مواد آلرژی‌زا و تقویت عوارض آلرژی‌ها منجر شوند، که این مسئله برای جوامعی که در مناطقی با آلودگی هوای شدید زندگی می‌کنند، چالش‌های بیشتری ایجاد می‌کند.

به علاوه، تغییرات در الگوی بارش‌ها و خشکسالی‌های افزایش یافته می‌تواند به کشاورزی و تأمین آب برای جوامع محلی ضربه بزند، که این نکته نیز باعث مهاجرت اجباری برخی افراد می‌شود و امنیت غذایی را تهدید می‌کند.

این مسائل نشان می‌دهند که مدیریت کاهش گازهای گلخانه‌ای و سیاست‌های پایدار می‌توانند نقش مهمی در حفظ سلامت انسان و پایداری زندگی بر روی کره‌ی زمین ایفا کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

1 × 2 =

فهرست